Jak zmieni się branża hotelarska?

Rynek nieruchomości po kryzysie – szanse i zagrożenia.
14 kwietnia 2020
Jak sprzedawać efektywniej? Cross-selling i up-selling.
28 kwietnia 2020

Jak zmieni się branża hotelarska?

Według raportu „Rynek HoReCa w Polsce 2019. Analiza i prognozy rozwoju do 2024 r.”, rynek był wart 30,9 mld zł. W ostatnich trzech latach rósł o ok. 7 proc. rocznie. Wraz z intensywnym rozwojem branży HoReCa narastały jej zaległości płatnicze. Z danych Krajowego Rejestru Długów Zaległości wynika, że zaległości branży hotelarstwa, gastronomii i cateringu wzrosły na początku kwietnia do 242 milionów złotych. W kwietniu i maju może nastąpić gwałtowny przyrost długów sektora. Rozwijający się do niedawna dynamicznie rynek hotelarstwa, gastronomii i cateringu (HoReCa) został niemal całkowicie zablokowany przez koronawirusa.

Zamknięte obiekty, zerowe przychody – to wciąż aktualna sytuacja branży hotelarskiej w Polsce. Alex Kloszewski MRICS, partner zarządzający Hotel Professionals i Hotel Professionals Management Group uważa, że sytuacja, w której się znajdujemy wymaga rozwiązań kalibru „bazooki” w celu obrony przed jej tragicznymi skutkami. W opinii wielu fachowców branża nie odbuduje się z dnia na dzień do rozmiarów z 2018-2019 roku.

Premier Mateusz Morawiecki podczas konferencji prasowej zaznaczył, że branża hotelarska jest jedną z ważniejszych w gospodarce i może liczyć na wsparcie np. za pomocą pożyczki, która może zostać umorzona nawet do 75 proc. Od 20 kwietnia rząd wprowadza regulacje i znosi dotychczasowe obostrzenia. Proces ten został podzielony na cztery etapy. Daty wejścia w życie kolejnych zmian będą ustalane na bieżąco na podstawie dynamiki nowych zachorowań. W etapie drugim ma nastąpić otwarcie hoteli i innych miejsc noclegowych z ograniczeniami, a dopiero w trzecim gastronomia, czyli umożliwienie działalności stacjonarnej z ograniczeniami.

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne

Jedno jest pewne, gdy zakończy się walka z koronowirusem, zmienią się potrzeby konsumentów, a branża hotelowa będzie musiała zapewnić rygorystyczne standardy bezpieczeństwa. Rozwiązania, które zabezpieczą obiekt i oczyszczą powietrze bez użycia chemii to np. specjalny system wentylacji, wymienniki powietrza, które pozwalają dezynfekować powietrze w całym obiekcie oraz ozonatory przemysłowe do oczyszczania powietrza w każdym pokoju. Nawet specjalnie wyszkolony personel może pominąć pewne elementy, dlatego niezbędne i niezawodne jest wykorzystanie specjalistycznego sprzętu, takiego jak:

  • sterylizatory na ujęciach wody na wypadek skażenia;
  • systemy nadmuchowe zamiast kaloryferów, które pozwolą oczyszczać rozprowadzane powietrze;
  • jonizatory, eliminujące wirusy;

Eksperci Emmerson Evaluation, największej polskiej firmy na rynku profesjonalnych usług z zakresu wycen nieruchomości, podkreślają, że hotele, które utrzymają się na rynku, w dłuższej perspektywie będą musiały podążać za najnowszymi trendami technologicznymi.

Kodeks Dobrych Praktyk według Harmony Polish Hotels

Organizacja Harmony Polish Hotels stworzyła Kodeks Dobrych Praktyk, który ma przygotować hotele na przyjęcie gości w obliczu zmieniającej się sytuacji związanej z COVID-19. Wśród kluczowych działań i rozwiązań rekomendowanych przez Harmony Polish Hotels znalazły się m.in.:

  • mierzenie temperatury gościom hotelowym;
  • stosowanie przez pracowników maseczek, rękawiczek;
  • udostępnienie w pokoju środków dezynfekujących oraz maseczek;
  • stosowanie bezpiecznych odległości między stolikami i krzesłami w restauracji;
  • bieżąca dezynfekcja mebli, urządzeń, klamek itd.

Kodeks dostępny na stronie: http://www.horecanet.pl/wp-content/uploads/2020/04/KODEKS-dobrych-praktyk-harmony.pdf

Źródła:
https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/koronawirus-a-gospodarka-krd-rosna-dlugi-hotelarstwa-gastronomii-i-cateringu,1013028.html?p=bis

https://www.money.pl/gospodarka/koronawirus-zmieni-branze-hotelarska-po-pandemii-oprocz-liczby-gwiazdek-liczyc-sie-bedzie-bezpieczenstwo-mikrobiologiczne-6497702016456833a.html?fbclid=IwAR0iujcO6gzKv2r6ty5TKL5oW-1IxVli-5f8vmsgWN08A_0XHJtSOrm5c7g

//]]>